Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΙΑΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Η αλυσίδα Ιανός (IANOS)απαρτίζεται από μια σειρά βιβλιοπωλείων, εκδοτικό οίκο, καταστήματα που πωλούν καθημερινά αντικείμενα τέχνης (art shop), στέκι εικαστικών καλλιτεχνών και συγγραφέων (art café), αίθουσα εκδηλώσεων για θέματα πολιτισμού, ραδιόφωνο στο ίντερνετ, κλπ. Έλαβε το όνομα από τον ρωμαϊκό θεό Ιανό, ξεκινώντας ως ένα από τα παλαιότερα βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη.



Ο πρώτος κρίκος στην Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1984 στη Θεσσαλονίκη, από το Νίκο Καρατζά. Το πρώτο κατάστημα, που αποτελεί και την έδρα της επιχείρησης ως σήμερα, δημιουργήθηκε στην Πλατεία Αριστοτέλους και αποτελεί έναν πολιτιστικό πολυχώρο που περιλαμβάνει βιβλιοπωλείο, αίθουσα τέχνης και χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Από τότε προστέθηκαν στην Αλυσίδα άλλοι 6 κρίκοι, με τελευταίο το IANOS ARTSHOP (Golden Hall).
Το Artshop (στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, Αθήνα), άνοιξε το 2008 και έχει βιβλία τέχνης & αντικείμενα τέχνης από τα πιο σημαντικά μουσεία & γκαλερί στον κόσμο: την Tate Gallery του Λονδίνου, το Μουσείο Van Gogh , την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, το Μουσείο Rodin, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ν.Υόρκης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και πολλά άλλα.
Το κατάστημα στην Σταδίου ξεκίνησε την λειτουργία του το 2005 και περιέχει πάνω από 150.000 τίτλους βιβλίων καθώς και γκαλερί και art café. Στα χρόνια λειτουργίας του φιλοξένησε γύρω στις 1500 εκδηλώσεις τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 200.000 θεατές. Τα υπόλοιπα 3 καταστήματα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη: στην Καλαμαριά (από το 1994), στη Μαρτίου ( από το 2001) και στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos (από το 2005).
 Τα τελευταία 27 χρόνια λειτουργίας ο IANOS έχει φιλοξενήσει γύρω στις 2.500 εκδηλώσεις: παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, ομιλίες, συνεντεύξεις Τύπου και άλλα με την συμμετοχή μεγάλων ονομάτων της ελληνικής και διεθνούς πολιτιστικής σκηνής. Μερικά από αυτά είναι οι Daniel Day Lewis, Harry Markopoulos, Μίκης Θεοδωράκης, Ελένη Καραΐνδρου, Διονύσης Σαββόπουλος, Antonio Gamoneda, Κώστας Ζουράρις , Linda Papadopoulos, Eric-Emmanuel Schmitt, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Jorge Bucay, Μίμης Ανδρουλάκης, Ζυράννα Ζατέλη, Antonio Tabucchi, Amos Oz και πολλοί άλλοι. Επίσης η πληθώρα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ περιλαμβάνει αφιερώματα σε μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Εγγονόπουλος και ο Νίκος Καζαντζάκης, εκδηλώσεις σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς όπως η Amnesty International, η Greenpeace, η Green Drinks, το British Council καθώς και συμμετοχή στα μεγαλύτερα φεστιβάλ Αθήνας & Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου