Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Οι 10 πιο εμπορικές Ελληνίδες συγγραφείς στη σύγχρονη λογοτεχνία

Στο βιογραφικό τους έχουν βραβευμένα έργα που έχουν αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό, τόσο της χώρας μας όσο και του εξωτερικού. Στη σύγχρονη λογοτεχνική μας παράδοση έχουν ταυτίσει το όνομά τους με κορυφαίες στιγμές δημιουργίας, διαθέτοντας η καθεμιά τους την προσωπική ματιά που διαμορφώνει τις ιστορίες τους. Μέσα από τα μυθιστορήματα ή τα παιδικά τους αναγνώσματα, έχουν καταθέσει η καθεμία το δικό της πεδίο στοχασμού, σ' ένα πλούσιο θεματολογικό «οπλοστάσιο».
Όπως είδαμε στην εκπομπή «Ελένη» οι 10 πιο εμπορικές Ελληνίδες συγγραφείς που προκύπτουν από επίσημα στοιχεία των εκδοτικών οίκων είναι:
10. Ντόρα Γιαννακοπούλου (800.000 αντίτυπα)
Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες Ελληνίδες συγγραφείς. Η πένα της έχει ταξιδέψει, συγκινήσει, μαγέψει τους αναγνώστες. Οι πλοκές της μας έχουν αφήσει με το στόμα ανοιχτό με τα συχνά σκαμπανεβάσματα και τις συνεχείς ανατροπές. Την Ντόρα Γιαννακοπούλου την γνωρίσαμε οι περισσότεροι από το βιβλίο «Πρόβα νυφικού» που κυκλοφόρησε το 1993 και είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και το οποίο έγινε σήριαλ πριν από αρκετά χρόνια. 
9. Λίλη Ζωγράφου (800.000 αντίτυπα)
Η Λιλή Ζωγράφου ήταν Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας. Κυκλοφόρησε 24 βιβλία -μυθιστορήματα, νουβέλες και δοκίμια- που έχουν κάνει συνεχείς εκδόσεις. Επιπλέον, το μυθιστόρημά της «Η αγάπη άργησε μια μέρα» που δημοσιεύτηκε το 1994 διασκευάστηκε για την ελληνική τηλεόραση και έγινε τεράστια επιτυχία. Ο λόγος της υπήρξε αντισυμβατικός και χαρακτηρίστηκε ως η σκοτεινή θεά Εκάτη της λογοτεχνίας μας.

8. Διδώ Σωτηρίου (850.000 αντίτυπα)
 
Τα περισσότερα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ η πεζογραφία της διακρίνεται για τον ρεαλισμό, την απλότητα, τη δραματική αφήγηση και τον αδρό δημοτικό λόγο της. Το μυθιστόρημά της «Ματωμένα χώματα» έχει κυκλοφορήσει σε 250.000 περίπου αντίτυπα.

7. Μάρω Βαμβουνάκη (880.000 αντίτυπα)
 
Με μόνιμη παρουσία στη λίστα των best seller, η συγγραφέας αφηγείται ιστορίες που σε κάνουν  να αισθάνεσαι ότι δεν είσαι μόνος. Το έργο της Μάρως Βαμβουνάκη ξεκίνησε με πλειάδα έργων μυθιστορηματικών. Τον τελευταίο καιρό φαίνεται ένα άνοιγμα προς έργα γύρω από την Ψυχολογία, όπως τα «Ο παλιάτσος και η Άνιμα» και «Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης». 


6. Μαρία Ιορδάνου (1.000.000 αντίτυπα)



Στα έργα της υπάρχει αμεσότητα, απλό ύφος, ζωντανοί διάλογοι και νοσταλγική διάθεση.Έγινε γνωστή στο λογοτεχνικό χώρο με το έργο «Λωξάντρα», που έγραψε σε ηλικία 65 χρονών, το 1962, και γνώρισε πολλές επανεκδόσεις. Η «Λωξάντρα» περιγράφει με μεγάλη ζωντάνια και χιούμορ τα έθιμα και τη ζωή των Ελλήνων της Πόλης. 

5. Έλενα Ακρίτα (1.200.000 αντίτυπα)

Η Έλενα Ακρίτα έχει πολλές ιδιότητες. Αλλά αυτή που αγαπάει περισσότερο απ' όλες είναι αυτή της συγγραφέως. Από το 1981 που έγραψε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Aπό την Έλενα με χαμόγελο» μέχρι το τελευταίο της αστυνομικό μυθιστόρημα «Φόνος 5 αστέρων» δεν σταματαέι να μετράει best seller και διακρίσεις. 

4. Ζωρζ Σαρή (1.371.000 αντίτυπα)

Αυτό που χαρακτηρίζει το σύνολο του έργου της είναι το βιωματικό γράψιμο και η ανάγκη της να εκφραστεί μέσα από αυτό. Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα Νινέτ.Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.Το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. 

3. Άλκη Ζέη (1.500.000 αντίτυπα) 

Μαζί με τη Ζωρζ Σαρή, με την οποία γνωρίζονταν από τα σχολικά τους χρόνια, καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος.Έχει βραβευθεί για το έργο της από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες. 

2. Χρυσηίδα Δημουλίδου (1.550.000 αντίτυπα)


Η Χρυσηίδα Δημουλίδου έχει γράψει τα πάντα. αστυνομικά, μεταφυσικά, επιστημονικής φαντασίας, κοινωνικού περιεχομένου και όλα της τα βιβλία έχουν γίνει best seller. Κάθε της βιβλίο γνωρίζει τεράστια υποδοχή από τους Έλληνες αναγνώστες που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει. 


1. Λένα Μαντά (1.575.876 αντίτυπα) 


Το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε το 2001, ενώ μερικά απ' αυτά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων που οι υποθέσεις τους είναι απόλυτα μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας. Τα βιβλία της έχουν πουλήσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα, ένας αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.  


πηγή:koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου